Ketua pembangkang Datuk Seri Anwar Ibrahim kini ditempatkan dalam sel berasingan di penjara Sungai Buloh tegas menafikan beliau meliwat Saiful Bukhari – Foto Facebook Anwar

KUALA LUMPUR: Datuk Seri Anwar Ibrahim telah mencipta sejarah dengan menjadi satu-satunya pemimpin di dunia yang didakwa dengan kes liwat dua kali.

Media Umno Utusan Malaysia melalui ruangan yang Awang Selamat berkata bahawa keputusan mahkamah telah diterima oleh negara yang telah menunjukkan kematangan.

“Terdapat banyak asas untuk memsabitkan beliau dan pasukan pendakwaan yang diwakili Tan Sri Muhammad Shafee Abdullah telah berjaya membuktikan ini.

“Akhir sekali, Anwar membuat sejarah, seorang pemimpin yang telah dipenjarakan dua kali untuk liwat, mengatasi rekod bekas Presiden Zimbabwe Kanaan S. Pisang, yang dijatuhi hukuman penjara 10 tahun kerana meliwat pembantu peribadinya, Jeff Dube, pada tahun 1998.

Awang berkata keadilan adalah tidak ada hanya untuk pemimpin tetapi juga untuk rakyat biasa seperti Mohd Saiful Bukhari Azlan, bekas pembantu Anwar, yang dia diliwat tujuh tahun yang lalu.

Awang bersetuju dengan bekas perdana menteri Tun Dr Mahathir Mohamad bahawa Amerika Syarikat tidak mempunyai sebab untuk mempersoalkan keputusan Mahkamah Persekutuan dengan mengadakan petisyen.

“Pada Awang, ini adalah akibat apabila ada pemimpin seperti Anwar yang suka mengundang campur tangan asing.

“Selama bertahun-tahun, beliau telah melobi di luar negara untuk kuasa, membuat terlalu banyak dakwaan mengenai kerajaan Malaysia dan sentiasa cuba untuk mendapatkan sokongan dunia untuk memberikan tekanan kepada negara kita hanya untuk menyelamatkan diri walaupun kesalahan beliau.”

Awang terus berkata bahawa strategi yang dilaksanakan oleh Anwar terbukti berjaya sebagai kini dilihat melalui usaha kerajaan asing meliwat” sistem undang-undang dan sistem kehakiman negara.

Perbuatan bekas Timbalan Perdana Menteri itu meletakkan kedaulatan negara pada risiko, menurut Awang.

Anwar, pada 10 Feb, dijatuhi hukuman lima tahun penjara selepas mahkamah tertinggi di negara ini mendapati beliau bersalah atas kes liwat buat kali kedua. MRM / TRP

Klik baca: Najib dan Obama

Klik baca: Petisyen Barack Obama bebas Anwar – Whitehouse

[signoff1]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share