Me’nate Steak House – Steak Terbaik di Kuala Lumpur

Viral di Facebook apabila tersebar sebuah gambar resit bayaran yang menunjukkan harga steak bernilai RM9,388.50 baru-baru ini.

Mesti ramai mempertikaikan tentang harga makanan tersebut yang dikira sangat overprice dan tidak masuk akal ini.

Kami di Mynewshub akan mendedahkan mengapa restoran ini menjual Steak dan makanan yang begitu mahal sehingga ‘anda perlu membuat loan bank‘ untuk membayarnya.

Tahukah anda, hidangan Steak di Me’nate ini merupakan air tangan dari pakar Daging Istana Ratu Elizabeth?

Tun Daim bersama Mustaffa Othman menjamu selera di Me’nate
Tun Daim bersama Mustaffa Othman menjamu selera di Me’nate

Maka terdapat golongan tertentu yang merasakan harga yang dikenakan sangat berbaloi kerana kepakaran tersebut.

Memetik laporan Harian Metro, Pemilik restoran Me’nate, Mustaffa Othman merupakan seorang pakar daging yang pernah berkhidmat di Istana Ratu Elizabeth di Istana Buckingham, London.

Beliau telah berhijah ke London pada tahun 1989 demi mencari pengalaman dan pelajaran dalam bidang yang dicintainya, walaupun pada ketika itu tahap kewangan boleh dikira serba kekurangan dan tidak mempunyai latar belakang pendidikan tinggi.
“Sebelum membuat keputusan ke luar negara, saya memiliki perniagaan daging di pasar Subang Jaya. Bagi menimba penga­laman di luar negara dan menambah pengetahuan, saya menjual perniagaan itu kepada orang lain. Hasil penjualan saya gunakan untuk membeli tiket kapal terbang.

“Saya bukan jenis kenal erti takut, lantas saya tinggalkan keluarga di Kuala Lumpur serta pergi ke London tanpa duit poket.

“Sebaik tiba di sana, saya tidur di merata-rata tempat kerana ketiadaan wang untuk menyewa hotel atau mempunyai kenalan hampir seminggu.

“Waktu itu, sebenarnya saya ke sana untuk mendalami ilmu ‘master in butchering and culinary di sebuah kolej swasta.

“Ia bukan berkaitan hal akademik sepenuhnya, sebaliknya mengenai kemahiran menguruskan daging, bermula daripada lembu beranak hingga ke dalam pinggan,” katanya ketika ditemui di restorannya di Jalan Kerja Air Lama Satu, Ampang.

Menurut Mustaffa, semasa di sana beliau akan belajar pada waktu siang dan akan bekerja sebagai pemotong daging pada waktu malam di sebuah kedai milik seorang warga Pakistan di London bagi menampung keluarganya di Malaysia.

Waktu bekerjanya ialah dari pukul 3 pagi sehingga 7 malam dan beliau enggan bekerja dengan pemilik kedai bukan muslim kerana risaukan memotong daging haiwan yang haram.

Allah kurniakan rezeki yang terhebat apabila Mustaffa telah ditawarkan bekerja dengan Dawn Group of Companies pada 1991 dengan jawatan dan gaji lebih tinggi.

Syarikat tersebut merupakan syarikat pembekal daging yang tersohor di England di mana mereka merupakan pembekal tunggal sumber daging terbaik untuk istana Ratu Elizabeth.

“Sebelum saya bergelar pemotong daging saya telah diuji terlebih dahulu apabila ditinggalkan di dalam sebuah bilik yang mempunyai paha lembu, sebilah pisau dan batu asah.steak

“Saya tidak menyedari sebenarnya adalah satu temuduga di mana saya hanya diberikan 10 minit untuk memotong daging tesebut dan saya pun memotong daging tersebut dengan saiz sederhana kecil.”

Meskipun kepakarannya terbukti, kerjaya Mustaffa bermula daripada bawah iaitu di seksyen pembung­kusan daging sebelum naik ke tahap seterusnya.

“Cara orang Barat me­ngendalikan daging jauh berbeza dengan negara kita. Mereka tiada masalah kesihatan jika memakan daging berbanding rakyat kita yang dimomokkan pe­ngambilannya mengakibat­kan penyakit.

“Di sana, lembu yang disembelih akan melalui ‘aging process’, kemudian dingin beku selama tujuh hari. Selepas itu baru daging dipotong dalam skala kecil dan dimasukkan ke dalam plastik vakum selama tujuh hari.

“Pada hari ke-15, baru daging berkenaan dijual di pasaran dan selamat dimakan kerana darah aktif mati pada hari ke-21. Daging memiliki banyak khasiat, oleh itu penting bagi kita mempelajari bagaimana menguruskannya,” katanya yang dipetik Harian metro.

Beliau terut memberi tahu bahawa Ratu Elizabeth memegang status Duli Teramat Mulia, jadi segala perkara membabitkan kerabat diraja harus dilakukan orang berkemahiran dan terbaik untuk berkhidmat di mah­ligai bagi memastikan ‘kemuliaan’ itu.

“Disebabkan kemuliaan itu, tiada perkara mahupun makanan kotor memasuki istana, termasuk daging khinzir.

“Ratu Elizabeth dan kerabat sememangnya tidak memakannya kerana tahu ia makanan paling kotor di dunia. Mereka juga hanya meminum alkohol (arak) untuk memanaskan badan, bukan tujuan mabuk.­

“Ketika itu saya dan se­orang lagi sahabat dari Australia bertanggungjawab dalam hal berkaitan daging, sama ada memotong, memasak mahupun menghidang, dan kami bertugas secara bergilir-gilir.

“Dua tahun setengah saya berkhidmat di istana, sewaktu bertugas saya berpeluang bertemu Ratu Elizabeth. Dia memanggil saya dengan nama Usman dan juga mesra bertanya soalan kepada pekerjanya,” kata­nya yang berusia 61 tahun.

Dalam penyediaan makanan kepada Ratu semua memerlukan protokol dimana tangan kanan di dada, tangan kiri di belakang badan yang bertujuan memastikan kuku tukang masak bersih. Tat­kala menjawab soalan dilontarkan Ratu Elizabeth, dilarang sama sekali mengerdipkan mata.steak menate

Menurutnya, berpeluang bekerja di istana mengajar dirinya mengenai etika, kepatuhan, kebaikan, kebersihan. Menafikan sebarang kesukaran mengerjakan ibadat, Mustaffa berkata, mereka di sana lebih me­nyukai pekerja yang mematuhi perintah agama masing-masing.

“Bayangkan surau yang disediakan di istana untuk tiga pekerja Muslim jauh lebih indah daripada rumah saya hari ini. Pengalaman di sana adalah perkara terbaik mendidik diri saya.

“Selepas dua tahun setengah berkhidmat di istana, saya membuat keputusan kembali bekerja di syarikat (Dawn Group of Companies). Dengan kedudukan kewangan stabil, saya mampu pulang ke Malaysia sebulan sekali sepanjang tempoh 11 tahun di perantauan.

“Pada 2000, timbul isu pe­nyakit lembu gila dan saya diberi cuti setahun apabila kilang tutup, namun masih menerima 10 peratus gaji. Saya pulang ke Malaysia dan enggan kembali ke sana,” katanya.

Membuka Me’nate Steak Hub enam tahun lalu, Mustaffa ingin menawarkan perkhidmatan makanan daging halal dan segar kepada masyarakat Muslim khususnya.

Diusahakan bersama teman dan dibantu empat cahaya mata­nya berjaya mengekalkan kestabilan restoran­nya hingga berjaya membuka cawangan di Wangsa Maju membawa nama Meet U Here.

Memilih kerjaya pakar daging, Mustaffa mengakui kesusahan hidup keluarga pada masa lampau yang tidak mampu membeli daging kecuali ihsan dan hari raya korban, membuatkan dirinya meminati daging.

Berkenaan dengan harga yang ditawarkan terlalu mahal, sebenar harga sepotong daging jenis Matsusaka Wagyu yang dimasak sememangnya tersangat mahal.

Jadi padanlah dengan harga yang ditawarkan, memang daging yang terbaik digunakan oleh beliau dalam masakkannya.

Buat anda yang gemarkan steak daripada daging jenis ini, pastikan anda tidak lupa membawa kad kredit atau pesan aje menu biasa yang lain, pasti ada yang termampu dan jangan khuatir kerana ia pasti sangat sedap. Sumber ihsan myNewshub

Lokasi: Me’nate Steak Hub
16, Jalan Kerja Air Lama Satu, Taman Shuet Liang Ampang, Selangor, Malaysia
012-911 1777
American Restaurant
Today 11:00 am – 11:00 pm

BACA PENGALAMAN ORANG YANG PERNAH MAKAN DI ME’NATE  KLIK SINI

[signoff1]

Now You Know Dont Say Thank - Comment & Share