Iran tu lah barua amerika dan israel. Sepanjang sejarah parsi dan iran, pernahkah iran serang israel? Tolong israel adalah, dan ramai keturunan israel di iran. Bila gimik loji nuklear iran dimulakan tok2 arab bingai ni berbelanja billion dan trillion dollar beli senjata us dan israel semakin kuat. Iran hanya gempak2 saja. Kalau yg berperang dgn israel di lebanon tu keturunan arab mazhab syiah, yg iran parsi syiah ni hanya bercakap shj.

TEHRAN – Penasihat Kanan Iran, Jeneral Yahya Rahim Safavi mendakwa, Amerika Syarikat (AS) dan Israel membiayai kos peperangan di Syria.

“AS dan Israel merupakan dalang dalam konflik perang saudara itu, penglibatan mereka turut membabitkan Jordan melalui sokongan kewangan berbilion dolar. Perkara itu turut didedahkan Qatar dan Arab Saudi,” katanya.

Menurutnya, AS dan Israel berbuat demikian kerana menyifatkan Syria adalah sekutu kuat Iran.

“Dalang ini sengaja meningkatkan tekanan untuk melemahkan rejim politik di Syria sebelum Pilihan Raya Iran bagi memberi kesan terhadap kejatuhan ekonomi dan politik negara ini,“ katanya dalam laporan dipetik Sana

Beliau berkata, AS dan beberapa negara Barat kini melancarkan satu konspirasi global untuk memusnahkan Syria dan negara Islam lain.Tolong Komen & Share